”Jag kommer till vätskepunkten varje dag för att hjälpa till som frivillig, jag hoppas att jag kan rädda liv”
I Hopley som ligger i Zimbabwes huvudstad Harare sprider sig kolera på grund av bristen på rent vatten samt den bristfälliga tillgängligheten till sanitet och hygien. Frivilliga inom Zimbabwes Röda Kors gör ett livsviktigt arbete vid vätskepunkter.
Även om det är tidig morgon är temperaturen redan över 28 grader. I en av byggnaderna i närheten spelas rytmisk musik. Frivilliga inom Zimbabwes Röda Kors håller på att sätta upp en vätskepunkt. En av de frivilliga är Fortunate Chiwamba, 43 år.
– Jag blev frivillig eftersom jag ville hjälpa mitt samhälle. Det är den bästa känslan i världen när jag ser att människorna litar på mig och uppskattar mitt arbete. Jag vill fungera som språkrör för dem som annars inte får sina röster hörda, säger Fortunate.
Fortunate är frivillig vid en Zimbabwes Röda Kors vätskepunkter där man ger vätskeersättning till patienter med lindrigare kolerasymtom. Kolera är en sjukdom som sprider sig snabbt och orsakar kraftiga kräkningar och diarré. Utan vård kan en svårt sjuk patient dö inom några timmar.
Kolera sprider sig oftast genom orent vatten, vilket betyder att tätbebyggda bostadsområden som Hopley där avsaknaden av rent vatten, hygien och sanititet eller fungerande avfallssystem är gynnsamma för koleran att sprida sig.
Koleraepidemin började i Zimbabwe i februari 2023. Finlands Röda Kors har hjälpt Zimbabwes Röda Kors att förebygga kolera i samarbete med Europeiska unionen, Finlands utrikesministerium och människor som gett ett bidrag till katastroffonden.
Med vårt stöd har Zimbabwes Röda Kors utbildat sammanlagt 300 frivilliga i huvudstaden Harare. Här sprider de information om kolera samt hur man förebygger och behandlar sjukdomen.
Därtill har vi hjälpt Zimbabwes Röda Kors att skaffa hjälputrustning, såsom vätskeersättning, dricksvatten, kloreringsutrustning och skyddskläder. I Harare har man redan nått över 650 000 människor genom åtgärderna för att besegra kolera.
Vid vätskepunkten får man snabbt hjälp
Frivilliga har jour vid vätskepunkten varje dag därde delar ut vätskeersättning som främjar vätskebalansen. De delar också ut handtvål, vattenreningstabletter och dospåsar så att patienterna kan blanda vätskeersättning hemma också.
Om patientens tillstånd är allvarligt ordnar Zimbabwes Röda Kors sjuktransport som tar patienten till en hälsoklinik för fortsatt vård. Fortunate har också erfarenhet av detta.
– När vätskepunkten hade varit verksam i ungefär en vecka hade vi en patient vars tillstånd var kritiskt. Patienten kräktes och hade diarré. Vi gav snabbt patienten vätskeersättning och larmade sjuktransporten som tog patienten till hälsokliniken för vård. Ungefär en vecka efter detta kom patienten tillbaka till oss, helt frisk, och ville tacka oss. Nu ska patienten själv bli frivillig för att kunna rädda liv i lokalsamhället, berättar Fortunate.
Frivilliga gör också hembesök. Under besöken berättar de om kolerasymtom och hur man kan skydda sig mot sjukdomen. De rekommenderar exempelvis att använda kokt eller på annat vis renat vatten för dryck och i matlagning och berättar om god hygienpraxis.
– Under besöken berättar vi också om vätskepunkternas verksamhet. Vi uppmuntrar människor att komma till vätskepunkten om de uppvisar kolerasymtom. Om alla håller dessa anvisningar i minnet besegrar vi koleran, konstaterar Fortunate.
Frivilligas lärdomar hålls i minnet
Fungai Moyo, 28, har tagit sin lite över 2-åriga dotter Mirriam till vätskepunkten. Fungai berättar att Mirriam kräktes, så hon bestämde sig för att söka hjälp.
– Jag hörde om vätskepunkten från Röda Korsets frivilliga som gör hembesök, berättar Fungai.
Vid vätskepunkten får både Fungai och Mirriam dricka vätskeersättning. Frivilliga ger också råd till Fungai om hur man kan förebygga spridning av kolera.
– Vi fick också vattenreningstabletter samt dospåsar vätskeersättning att dricka hemma. Frivilliga utför ett mycket viktigt arbete vid vätskepunkten. Punkten ligger mycket nära mitt hem, så det är lätt att komma tillbaka om Mirriam blir sjuk på nytt, berättar Fungai.
Text: Sini Anttila
Producent, internationell kommunikation