Tillbaka till lärdomens väg i Sierra Leone med hjälp av mikrolån
Vi stärker kvinnans ställning i Sierra Leone genom att utbilda samhällen i kvinnors rättigheter och erbjuda mikrolån, vilka bidrar till att flickor kan fortsätta gå i skola.
Vi samarbetar med Islands och Sierra Leones Röda Kors i sex distrikt, bland annat för att förbättra sexuell och reproduktiv hälsa samt kvinnors och flickors ställning. Vi har till exempel byggt och rustat upp brunnar samt utbildat samhällen.
En betydande del av projektet är mikrolån riktade till unga kvinnor. Sierra Leone, ett av världens fattigaste länder, återhämtar sig från ett långt inbördeskrig och bland annat kolera- och ebolavirusepidemier.
Mödra- och barndödlighetsiffrorna är bland världens högsta och barnäktenskap och tonårsgraviditeter är oroväckande vanliga. Fler är var femte flicka i Sierra Leone blir gravid i 15–19 års åldern.
Unga kvinnor satsar på framtiden
I distriktet Bo har många unga kvinnor blivit mammor väldigt tidigt. En av dem är 17 år gamla Magdaline. Hon berättar att hon växte upp i en familj med fem barn, där föräldrarna försökte försörja sig på att odla ris och kassava dvs. maniok. Familjens tillgångar var knappa, och de kunde inte ge lunch åt dottern att ta med sig till skolan.
– Jag var alltid hemskt hungrig. Det fanns en pojke i skolan som började hjälpa mig och hämta mat åt mig, berättar Magdaline allvarligt.
– Vi blev först goda vänner och sedan blev han intresserad av mig. Han föreslog att jag skulle bli hans fru.
Magdaline var 14 när hon upptäckte att hon var gravid. Efter att ha hört nyheten rymde barnets blivande pappa från hembyn och har inte hållit kontakt med Magdaline sedan dess.
I och med att hon blev gravid och mamma var Magdaline tvungen att sluta skolan.
– Det var en väldigt ensam tid, och jag hade svårt att klara av babyn, minns hon.
När Röda Korsets projekt inleddes i Magdalines hemby anmälde hon sig genast. I byn grundades en grupp för unga kvinnor, där man kunde delta i utbildningar och började idka affärsverksamhet med hjälp av ett mikrolån. Kvinnorna började gå till staden och andra byar och köpa matprodukter såsom ris eller fisk och sälja dem till invånarna i sin egen by.
Jag hoppas att min dotter också med tiden får gå i skola, och det bästa sättet att garantera det är att jag själv nu studerar.
– Intäkterna ges tillbaka till gruppen, och med dem gör man inköp. Jag bestämde mig för att köpa skor, en skolväska och skolböcker för att kunna återvända till mina studier, berättar Magdaline.
Magdaline har flyttat in hos sin mormor. Under skoldagen lämnar hon sin dotter hos mormor och satsar helt på sina studier. Hon har stora ambitioner.
– Jag vill studera till sjukskötare för att kunna ta hand om mina föräldrar. Jag hoppas att min dotter också med tiden får gå i skola, och det bästa sättet att garantera det är att jag själv nu studerar, säger Magdaline och ler glatt.
Via vårt projekt har Magdaline också fått utbildning i sexuell och reproduktiv hälsa.
– Tack vare det vet jag mer om saker och ting. Utan utbildningen tror jag att jag redan skulle ha ett barn till.
En del av gemenskapen tack vare ökad medvetenhet
Även 17-åriga Christiana deltar i kvinnogruppens försäljning av mat till byborna. Arbetet är viktigt för Christiana, eftersom hon inte kan delta i jordbruket med sin familj.
Christiana har albinism, dvs. en genetisk sjukdom, som gör att hennes ögon och hud är känsliga för starkt solljus. Christiana deltar i köp- och försäljningsarbetet mycket tidigt på morgonen eller först efter solnedgången.
Nu sitter hon under ett tak med de andra flickorna och pratar glatt, men så här har det inte alltid varit.
– Förr tillbringade jag största delen av tiden ensam hemma, berättar Christiana.
– Om jag till exempel gick till floden för att hämta vatten vågade de andra byborna inte gå dit efter mig. De var rädda att jag skulle smitta dem med albinism.
– Jag stängde således in mig hemma. Jag gick nog till skolan, men också där blev jag retad.
Christiana säger att situationen har blivit radikalt bättre i och med Röda Korsets projekt. Det har ordnats utbildning åt byborna, och de har fått information om att albinism beror på en genförändring och inte är en smittsam sjukdom. Nu förhåller sig alla helt annorlunda till Christiana än förr.
– Jag blev så småningom en i gänget, och alla såg att det inte ledde till någonting illa. Byborna är inte längre rädda utan accepterar mig. Nu kan jag tillbringa tid med andra alldeles vanligt, prata och äta tillsammans.
Christiana är ensamstående förälder till två barn. Hon fick sitt första barn redan som 12-åring. I framtiden säger den unga mamman att hon tänker fokusera på att skaffa sig ett yrke och ta hand om sin familj.
– Livet är nu så mycket bättre, säger Christiana.
Frivilliga kämpar för flickor
I granndistriktet Pujehun berättar 23-åriga kassavaodlaren Issa om sitt arbete som Röda Korsets frivillig. Fembarnspappan går från hus till hus och diskuterar betydelsen av utbildning med flickor och deras föräldrar.
– Människorna i vårt samhälle har dåliga möjligheter att se till att barnen får gå i skola, eftersom livet är så svårt ekonomiskt. Dessutom blir många flickor gravida redan i lågstadiet, berättar Issa.
– Alltför ofta går det så att en flicka inte har råd med lunch i skolan. Sedan börjar någon pojke hjälpa flickan ekonomiskt och ber om sex som gentjänst. Efter det måste den gravida flickan hoppa av skolan.
Issa tycker det är viktigt att se till att flickorna efter att de fått barnet inte bara återvänder till skolan utan också stannar kvar där. Det tänker han försöka påverka genom att träffa och uppmuntra flickorna.
Jag är glad och stolt över att jag kan arbeta som frivillig och hjälpa vårt samhälle att utvecklas.
– Min uppgift är övertyga dem att allt inte är förlorat. Det är möjligt att studera även om man har fått barn, och det är till stor nytta i framtiden. Många flickor har redan återvänt till skolan. Jag träffar dem regelbundet och försöker försäkra mig om att de orkar fortsätta.
Issa säger att han är glad över att människors attityder har utvecklats via Röda Korsets projekt. Inom bygemenskapen har man startat grupper för bland annat pappor, mammor och unga kvinnor, där man diskuterar, samarbetar och får utbildning.
– Tidigare trodde vi pappor till exempel att man inte kan prata om vissa saker med barnen, eftersom de är tabu. Nu förstår vi att man måste kunna prata om alla saker, även sexuell hälsa. Det är speciellt viktigt bland de unga, om de har det svårt.
Enligt Issa håller tonårsgraviditeterna på att minska i och med den ökade medvetenheten.
– Människor har börjat ta ansvar på ett nytt sätt. Tillsammans måste vi se till att vi kan trygga allt det grundläggande i våra barns liv och sköta om vårt samhälle.
– Jag är glad och stolt över att jag kan arbeta som frivillig och hjälpa vårt samhälle att utvecklas, säger Issa.
Den ursprungliga artikeln för Röda Korsets tidning Hjälpens värld 1/2024 har skrivits av Aija Salovaara. Hela artikeln finns att läsa i den tryckta versionen av tidningen samt gratis i e-tidningen i Lehtiluukku.